FNRS Wedstrijden

RUITERPASPOORT

Het ruiterpaspoort is verplicht voor iedereen die rijdt bij onze manege en wordt aangevraagd bij het aangaan van de lesovereenkomst. Met een ruiterpaspoort ben je WA- en ongevallenverzekerd. Daarnaast worden al je promotiepunten die je bij het wedstrijd rijden hebt gehaald, in je paspoort genoteerd.

Elk jaar kun je na betaling van het lidmaatschap bij de manege een nieuwe jaarzegel van de KNHS ophalen. Dit jaarzegel plak je in je paspoort en laat je stempelen bij de manege. Als je wilt meedoen met een wedstrijd moet je een ruiterpaspoort met een geldige jaarzegel hebben!

Met het ruiterpaspoort:
– Ben je direct lid van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond (KNHS), de overkoepelende bond van alle paardensporters in Nederland. Dit lidmaatschap verloopt via de FNRS, de onafhankelijke brancheorganisatie waar jouw manege lid van is en welke de ruiteropleidingen landelijk coördineert, bewaakt en verder ontwikkelt
– Heb je de garantie dat je veilig leert paardrijden. Door de maatschappelijke organisaties Stichting Consument en Veiligheid en Stichting Veilige Paardensport (SVP) worden de hoogste kwaliteits- en veiligheidseisen gesteld aan de accommodatie, de paarden en pony’s en de instructeurs. De SVP hanteert hiervoor een onafhankelijk Veiligheidscertificaat voor hippische bedrijven in Nederland. Alle FNRS-Ruitersportcentra zijn in het bezit van dit certificaat
– Heb je toegang tot de landelijk erkende FNRS-ruiteropleidingen, speciaal ontwikkeld om je plezierig én verantwoord te leren paardrijden. Op elk niveau worden proevendagen georganiseerd, waarmee bij goed resultaat promotiepunten zijn te verdienen. Alle ontwikkelingen in jouw ruiterloopbaan en de behaalde resultaten op de proevendagen worden officieel vastgelegd in het Ruiterpaspoort
– heb je als manegeruiter een extra ongevallenverzekering
– kun je eenvoudig doorstromen naar de basiswedstrijdsport van de KNHS zodra je een eigen paard hebt
– ontvang je elk kwartaal het hippisch magazine Bixie&Friends of “PaardenSport
– profiteer je regelmatig van interessante kortingsacties, zie www.fnrs.nl

FNRS WESTRIJDEN

Hoe werkt het FNRS-diploma rijden
De FNRS heeft proeven ontwikkeld van F1 t/m F20. Deze zijn geschikt voor ruiters die net beginnen met paard- of ponyrijden tot en met ver-gevorderde ruiters. Het niveau van de ruiter bepaalt in welke fnrs-proeven F1 t/m F6 je instroomt. Van elke proef is een A en een B versie. Dit wisselen we elke keer af. Het maakt niet uit in welke versie je PP rijd.

De proeven worden beoordeeld door een FNRS-jurylid die punten geeft voor de verschillende oefeningen en tevens de ruiter beoordeelt op houding, zit, beenligging en handhouding, de juistheid van de been- en teugelhulpen, regelmaat van tempo, verzorging van de ruiter en paard/pony en de algemene indruk. De punten en eventuele opmerkingen worden door de jury op een protocol vermeld, zodat je kunt zien wat er goed is gegaan en waar eventueel nog aan gewerkt moet worden.

Om aan de proeven te kunnen deelnemen moet je in het bezit zijn van een FNRS Ruiterpaspoort. Hierin worden de behaalde promotiepunten bijgehouden. Het is dus belangrijk om je paspoort mee te nemen op de wedstrijddagen!

PROMOTIEPUNTEN

Wanneer je 210 punten of meer haalt voor je proef, ontvang je een Promotie Punt (PP).

– Bij de F1, F2 heb je 1 PP nodig om door te kunnen stromen naar de volgende proef.
– 
Bij de F3 t/m F8 heb je 2 PP’s nodig om door te stromen naar de volgende proef
– 
Bij de F9 t/m F12 heb je 3 PP’s nodig om door te stromen naar de volgende proef.


Het doorstromen naar een volgende proef gebeurt in overleg met de instructeur. Wanneer je een PP hebt gehaald, wordt er een stempel in je Ruiterpaspoort gezet met daarbij de datum van de gereden proef en het aantal behaalde punten.

THEORIE-EXAMENS

Aan de proeven F2, F4, F6, F8 en F10 is tevens een theorie-examen gekoppeld. Wanneer je voor de proef voldoende punten (210 of meer) hebt gehaald mag je theorie-examen doen. Deze bestaat uit 10 meerkeuzevragen. Meestal zijn dit vragen waar je als ruiter in de lessen al mee te maken hebt gehad. Wanneer je voor je theorie-examen voldoende vragen juist hebt beantwoord (je mag max. 3 fouten maken) behaal je een diploma.

FNRS HANDBOEK

Voor deze proeven heeft de FNRS een mooi handboek uitgegeven met de titel “Leer paardrijden met plezier”. Hierin staat allerlei informatie over de proeven, de theorie en paardrijden in het algemeen. Achterin zit een apart boekje met daarin alle proeven. Het handboek is verkrijgbaar bij ons op de manege. Hier voor kan je contact op nemen met kantoor.

VAARDIGHEID

Heb je wel eens gedroomd om een sprongetje te maken ? Wanneer je 1 PP in de F3 hebt behaald, mag je al deelnemen aan de eerste Vaardigheidsproef. De Vaardigheidsproef bestaat uit een combinatie van dressuur, behendigheid en een klein sprongetje.

Holzik Stables wedstrijdlinten

INSCHRIJVEN

Vanwege de grote belangstelling voor de wedstrijden kun je pas vanaf een bepaalde data inschrijven. In de agenda kan je de datums voor de wedstrijden terug vinden. Je kan je opgeven door een mail te sturen naar evenementen@holzikstables.nl. In de mail vermeld je naam + achternaam , 3 voorkeurspaarden, F proef niveau, theorie ja of nee.

DE WEDSTRIJDDAG

Maar waar moet je eigenlijk allemaal aan denken voor dat je op wedstrijd gaat?  

 • Het is belangrijk dat je na het opgeven, je paspoort op tijd in de brievenbus of bij je instructeur inlevert. Hiermee maak je de opgave definitief. Géén paspoort betekent niet starten!  
 • Tijdens de wedstrijd zorgen wij voor een voorlezer voor de F1 en de F2.  Vanaf de F3 moet je zelf een voorlezer regelen. Komen opa, oma, broertje/zusje of vriendjes kijken? Dat kan! Ze kunnen boven vanuit de kantine kijken hoe jij je proeft rijdt.  
 • Je mag een kwartier van te voren losrijden op je pony. Zorg daarom ook dat je minimaal 15 minuten voor jouw starttijd op je pony zit. Afhankelijk van het weer zal dit in de grote binnenbak of buitenbak bij de manege zijn. Net als voor de les zorg dat je pony netjes gepoetst is. Omdat het een wedstrijd is mag je vlechtjes of knotjes maken bij jouw pony. Dat ziet er natuurlijk wel heel mooi uit! Elastiekjes moet je wel zelf meenemen.   
 • Soms loopt het paard waar je proef op mag rijden al een keer. De eerste mag ruiter mag hem klaar maken of jullie doen dat samen. De laatste ruiter zet de pony weer netjes weg en zorgt ervoor dat alle elastiekjes eruit zijn. Let op de vlechten van de tinkers en nestor mogen in blijven. Die zijn altijd gevlochten. Als de eerste ruiter heeft gereden mag je de pony in de losrijbak onder toezicht van onze hulpen overnemen. Zo kan jij ook voor je proef losrijden.  
Voorbeeld wedstrijd tenue
 • Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je er netjes uit ziet.   
 1. Je mag rijden in je manege tenue. Dus dit zijn je eigen rijkleren. Rijbroek, trui of bodywarmer met blouse of shirt met lange mouwen. Geen shirt met korte mouwen! Het manegetenue is vrij van kleur wat betreft rijbroek en bovenkleding.  
 1. Handschoenen zijn niet verplicht maar draag je deze wel horen ze wit of beige gekleurd te zijn. Dit zorgt ervoor dat de jury jouw handhouding beter kan beoordelen.  Als je ver weg rijdt en ze zijn te donker is dit lastig te zien.   
 1. Wil je graag een wedstrijdtenue aan? Dat mag natuurlijk ook. Dit bestaat uit een wedstrijdjasje met een wedstrijdshirt of dressuurblouse met een hoge boord of kol. Daaronder hoort een witte of beige rijbroek.   
 1. Zorg dat je haren netjes gekamd zijn. Heb je lange haren? Dan is het mooier en netter als deze in een vlecht of een mooie knot zitten.   
 1. Zorg er ook voor dat je niet met modder op je laarzen of jophurs met chaps komt. Maak ze van tevoren netjes schoon.  
 1. Natuurlijk heb je dan nog je cap nodig! Die maakt jouw mooie outfit compleet.  

Nu ben je er helemaal klaar voor! Veel succes!