FNRS Wedstrijden

Vanaf 1 januari 2025 maakt de samenwerking tussen de FNRS en de KNHS plaats voor een nieuwe aanpak: Plezier met Paarden, een initiatief van de FNRS. Met deze deelnamevorm kunnen ruiters genieten van een veilige en plezierige rijervaring bij een FNRS-ruitersportcentrum. 

Waarom Plezier met Paarden?


Deelname aan Plezier met Paarden is verplicht voor iedereen die rijdt bij een FNRS-ruitersportcentrum. Plezier met Paarden ondersteunt jouw ruitersportcentrum zodat je zeker en veilig kan omgaan met paarden. Dit biedt ruiters de zekerheid van professioneel begeleide lessen en een veilige accommodatie. Zo waarborgen we samen kwaliteit, veiligheid, welzijn en plezier op de manege.

Wat mag je verwachten:

  • Paardrijden met een passende opleiding, afgestemd op jouw leeftijd en behoeften.
  • Een veilige omgeving met aandacht voor paardenwelzijn, hoogwaardige lessen en uitstekende voorzieningen op FNRS-ruitersportcentra.
  • Deelname aan manegeproeven en -wedstrijden, met voortgang die je kunt bijhouden in een (digitaal) ruiterpaspoort.
  • Mogelijkheden om mee te doen aan landelijke competities in diverse disciplines, speciaal voor manegeruiters.
  • Een aanvullende ongevallenverzekering voor extra zekerheid.
  • Toegang tot producten en diensten die zijn afgestemd op jouw behoeften als manegeruiter.
  • Bijdragen aan belangenbehartiging voor de ruitersport en hippische sector, zodat paardrijden toegankelijk en geaccepteerd blijft.
  • Les van goed opgeleide instructeurs en beoordeling door enthousiaste, deskundige officials tijdens wedstrijden.
  • Korting op leuke uitjes en producten van partners. De aanmelding verloopt eenvoudig via je ruitersportcentrum. Zij sturen een link naar een aanmeldformulier, waarmee je jouw deelname kunt regelen.

RUITERPASPOORT

Het ruiterpaspoort is verplicht voor iedereen die rijdt bij onze manege en wordt aangevraagd bij het aangaan van de lesovereenkomst. Met een ruiterpaspoort ben je WA- en ongevallenverzekerd. Daarnaast worden al je promotiepunten die je bij het wedstrijd rijden hebt gehaald, in je paspoort genoteerd.

Elk jaar na  de betaling van het lidmaatschap ontvang je een nieuwe jaarzegel van de FNRS in de mail. Deze jaarzegel print je uit en plak je in je paspoort vervolgens kan je laat deze stempelen bij de manege. Als je wilt meedoen met een wedstrijd moet je een ruiterpaspoort met een geldige jaarzegel hebben!

FNRS WESTRIJDEN

Hoe werkt het FNRS-diploma rijden
De FNRS heeft proeven ontwikkeld van F1 t/m F20. Deze zijn geschikt voor ruiters die net beginnen met paard- of ponyrijden tot en met ver-gevorderde ruiters. Het niveau van de ruiter bepaalt in welke FNRS-proeven F1 t/m F6 je instroomt. Van elke proef is een A en een B versie. Dit wisselen we elke keer af. Het maakt niet uit in welke versie je PP rijd.

De proeven worden beoordeeld door een FNRS-jurylid die punten geeft voor de verschillende oefeningen en tevens de ruiter beoordeelt op houding, zit, beenligging en handhouding, de juistheid van de been- en teugelhulpen, regelmaat van tempo, verzorging van de ruiter en paard/pony en de algemene indruk. De punten en eventuele opmerkingen worden door de jury op een protocol vermeld, zodat je kunt zien wat er goed is gegaan en waar eventueel nog aan gewerkt moet worden.

Om aan de proeven te kunnen deelnemen moet je in het bezit zijn van een FNRS Ruiterpaspoort. Hierin worden de behaalde promotiepunten bijgehouden. Het is dus belangrijk om je paspoort mee te nemen op de wedstrijddagen!

PROMOTIEPUNTEN

Wanneer je 210 punten of meer haalt voor je proef, ontvang je een Promotie Punt (PP).

– Bij de F1, F2 heb je 1 PP nodig om door te kunnen stromen naar de volgende proef.

– Bij de F3 t/m F8 heb je 2 PP’s nodig om door te stromen naar de volgende proef

– Bij de F9 t/m F12 heb je 3 PP’s nodig om door te stromen naar de volgende proef. 

– Bij de F13 t/m F20 heb je 4 PP’s nodig om door te stromen naar de volgende proef.


Het doorstromen naar een volgende proef gebeurt in overleg met de instructeur. Wanneer je een PP hebt gehaald, wordt er een stempel in je Ruiterpaspoort gezet met daarbij de datum van de gereden proef en het aantal behaalde punten.

THEORIE-EXAMENS

Aan de proeven F2, F4, F6, F8 ,F10 en F12  is tevens een theorie-examen gekoppeld. Wanneer je voor de proef voldoende punten (210 of meer) hebt gehaald mag je theorie-examen doen. Deze bestaat uit 10 meerkeuzevragen. Meestal zijn dit vragen waar je als ruiter in de lessen al mee te maken hebt gehad. Wanneer je voor je theorie-examen voldoende vragen juist hebt beantwoord (je mag max. 3 fouten maken) behaal je een diploma.

FNRS HANDBOEK

Voor deze proeven heeft de FNRS een mooi handboek uitgegeven met de titel “Leer paardrijden met plezier”. Hierin staat allerlei informatie over de proeven, de theorie en paardrijden in het algemeen. Achterin zit een apart boekje met daarin alle proeven. Het handboek is verkrijgbaar via de website van agradi. Met de code Holzik5 krijg je 5% korting. 

VAARDIGHEID

Heb je wel eens gedroomd om een sprongetje te maken ? Wanneer je 1 PP in de F4 hebt behaald, mag je al deelnemen aan de eerste Vaardigheidsproef.

De Vaardigheidsproef is een voorbereiding op een springproef. Bij de Vaardigheidsproef moet je om pionnen slalommen, over balkjes draven, de verlichte zit laten zien en een klein sprongetje maken. Als deze proef beoordeeld wordt met 180 punten of meer, dan heb je een promotiepunt. Je moet 2 promotiepunten hebben om naar Vaardigheid 2 te mogen. Bij Va2 hoort ook een diploma.

(per proef kun je 1 promotiepunt halen)

Er zijn drie niveaus vaardigheidsproeven waarbij de advieshoogte als volgt is:
Va1: 40 cm
Va2: 50 cm
Va3: 50-70 cm

Vaardigheid 1 (Va1) 40 cm
Vaardigheid 1 kan gereden worden wanneer je 1 promotiepunt in de F4 hebt behaald. De Va1 is vooral bedoeld om ruiters behendiger te maken op het paard en om meer balans te ontwikkelen voor het springen.
 
 
 
Vaardigheid 2 (Va2) 50 cm
Vaardigheid 2 kan gereden worden wanneer je 2 promotiepunten hebt behaald in de Va1 of wanneer je jouw diploma hebt behaald in de F6. Bij de Va2 wordt het al iets moeilijker en wordt er onder andere van jou gevraagd om in de verlichte zit te galopperen. Na het behalen van je 2e promotiepunt in de Va2 krijg je jouw diploma.
 
Vaardigheid 3 (Va3) 50-70 cm
Vaardigheid 3 kan gereden worden wanneer je 2 promotiepunten hebt behaald in de Va2. Deze proef is anders dan de Va1 en Va2. Va3 bereidt je voor op het Oefenspringen en later de S Proeven. De Va3 is een mix tussen een rijproef en een springparcours.

 

Holzik Stables wedstrijdlinten

INSCHRIJVEN

Vanwege de grote belangstelling voor de wedstrijden kun je pas vanaf een bepaalde data inschrijven. In de agenda kan je de datums voor de wedstrijden terug vinden. Je kan je opgeven door een mail te sturen naar evenementen@holzikstables.nl. In de mail vermeld je naam + achternaam , 3 voorkeurspaarden, F proef niveau, theorie ja of nee.

DE WEDSTRIJDDAG

Maar waar moet je eigenlijk allemaal aan denken voor dat je op wedstrijd gaat?  

      • Het is belangrijk dat  je paspoort op de wedstrijd dag boven in de kantine bij het secretariaat inlevert. Hiermee maak je de opgave definitief. Géén paspoort betekent niet starten!  

        • Tijdens de wedstrijd zorgen wij voor een voorlezer voor de F1 en de F2.  Vanaf de F3 moet je zelf een voorlezer regelen. Komen opa, oma, broertje/zusje of vriendjes kijken? Dat kan! Ze kunnen boven vanuit de kantine kijken hoe jij je proeft rijdt.  

          • Zorg dat je minimaal anderhalf uur van te voren aanwezig bent. Je mag een kwartier van te voren losrijden op je pony. Zorg daarom ook dat je minimaal 15 minuten voor jouw starttijd op je pony zit. Afhankelijk van het weer zal dit in de grote binnenbak of buitenbak bij de manege zijn. Net als voor de les zorg dat je pony netjes gepoetst is. Omdat het een wedstrijd is mag je vlechtjes of knotjes maken bij jouw pony. Dat ziet er natuurlijk wel heel mooi uit! Elastiekjes moet je wel zelf meenemen.   


            • Soms loopt het paard waar je proef op mag rijden al een keer. De eerste mag ruiter mag hem klaar maken of jullie doen dat samen. De laatste ruiter zet de pony weer netjes weg en zorgt ervoor dat alle elastiekjes eruit zijn. Let op de vlechten van de tinkers mogen in blijven. Die zijn altijd gevlochten. Als de eerste ruiter heeft gereden mag je de pony in de losrijbak onder toezicht van onze hulpen overnemen. Zo kan jij ook voor je proef losrijden.  
            • De groene dekjes van de manege worden gebruikt. Een eigen wit dekje is ook toegestaan. Het is niet toegestaan om het dekje te wisselen tijdens de F1 en F2 proeven, als de pony nog opgezadeld is als je moet losrijden of als de proeven dicht op elkaar zitten. De paarden/pony’s zijn zo ingedeeld dat het voor hun het minst belastend is. Een dekje wisselen is belastend voor de pony gezien het opnieuw opzadelen/aansingelen.

           

          Voorbeeld wedstrijd tenue

              • Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je er netjes uit ziet.   

                1. Je mag rijden in je manege tenue. Dus dit zijn je eigen rijkleren. Rijbroek, trui of bodywarmer met blouse of shirt met lange mouwen. Geen shirt met korte mouwen! Het manegetenue is vrij van kleur wat betreft rijbroek en bovenkleding.  

                  1. Handschoenen zijn niet verplicht maar draag je deze wel horen ze wit of beige gekleurd te zijn. Dit zorgt ervoor dat de jury jouw handhouding beter kan beoordelen.  Als je ver weg rijdt en ze zijn te donker is dit lastig te zien.   

                    1. Wil je graag een wedstrijdtenue aan? Dat mag natuurlijk ook. Dit bestaat uit een wedstrijdjasje met een wedstrijdshirt of dressuurblouse met een hoge boord of kol. Daaronder hoort een witte of beige rijbroek.   

                      1. Zorg dat je haren netjes gekamd zijn. Heb je lange haren? Dan is het mooier en netter als deze in een vlecht of een mooie knot zitten.   

                        1. Zorg er ook voor dat je niet met modder op je laarzen of jophurs met chaps komt. Maak ze van tevoren netjes schoon.  

                          1. Natuurlijk heb je dan nog je cap nodig! Die maakt jouw mooie outfit compleet.  

                        Nu ben je er helemaal klaar voor! Veel succes!

                        Begin dit jaar hebben we voor het eerst onze shetlanders een paar maanden in de lease gehad. Omdat we het fijn vinden dat de pony’s ook in wintermaanden voldoende aandacht krijgen komen ze weer beschikbaar voor de winterlease.

                        Lease periode Optie 1: 1 oktober 2024 t/m 31 maart 2025

                        Lease periode optie 2: 1 oktober t/m 31 december 2024

                        Lease periode optie 3 1 januari t/m 31 maart 2025

                        De pony is op vaste dagen en tijden beschikbaar voor poetsen, knuffelen, wandelen.
                        Dit zijn: maandag, dinsdag, donderdag tussen 13:00 en 17:00 en zaterdag tussen 9:00 en 17:00.
                        De pony staat dan volledig ter beschikking van de leaseklant en mag door de klant zelf uit de wei/stal gehaald worden.
                        Zolang de pony in de lease zit, mogen andere kinderen er niet meer mee.
                        De pony mag wel ingezet worden voor manege activiteiten zoals kinderfeestje of Bixie lessen maar dan alleen buiten de lease tijden om.

                        Er mag niet op de pony gereden worden! Ook niet er op zitten.
                        Het is niet toegestaan om met de lease pony in de rijbakken te gaan. De longeercirkels mogen wel gebruikt worden (zowel de open als overdekte cirkel) Met de pony over het terrein stappen is toegestaan maar het terrein verlaten niet.
                        Poetsen op de poetsplaats mag maar wanneer er lessen zijn hebben die voorrang.
                        De poetsplaats bij pension mag niet gebruikt worden.
                        Lease klanten mogen eigen spullen (halster/touw/borstels) gebruiken maar krijgen geen kluisje.
                        De pony mag niet extra gevoerd worden, een keer snoepje/appeltje mag wel.
                        De pony mag niet geknipt of geschoren worden.
                        Het dragen van veilige kleding (schoenen) is verplicht.
                        Het leasebedrag = € 120 per maand dus 6x € 120 = € 720