KNHS Young Leaders Program

KNHS Young Leaders program

Vind jij paarden en pony’s ook zo leuk? Maar wil je er meer over leren en daarnaast meer tijd door brengen op de manege? Dan is het Young Leaders program (YLP) echt wat voor jou. Speciaal voor de jeugd van 8 t/m 21 jaar zijn we sinds oktober 2019 gestart met het young leaders program. De omgang met paarden is natuurlijk heel erg leuk, maar daarnaast heeft wetenschappelijk onderzoek ook uitgewezen dat het beroep doet op sociale, mentale en maatschappelijke vaardigheden.   

Wat houdt het programma in? 

Het programma bestaat uit verschillende leiderschapsniveaus. Je kunt in één van de vier leiderschapsniveaus instromen. De begeleidende coach bepaalt welk niveau het meest geschikt is. Binnen deze leiderschapsniveaus ga je aan de slag met het (verder) ontwikkelen van belangrijke competenties. Dit doe je aan de hand van verschillende gethematiseerde activiteiten. Voorbeeld badges zijn o.a. stalmedewerkersbadge, de paardenlongeurbadge, de harnachementscheckerbadge. 

Als deelnemer ga je in een blok van drie maanden aan de slag met twee á drie onderwerpen.  Na het afronden van de thema’s volgt een badge uitreiking. Dit is een gezellige avond waar tijdens een presentatie alle leermomenten en foto’s worden gedeeld. Daarnaast volgt er een uitreiking van de badge en diploma’s voor de behaalde badges. Dit wordt bijgehouden in speciale ylp-leerpaspoorten en badgeboekjes.  

Tijden het programma word je begeleidt en ondersteund door de coaches die door de KNHS en NOC*NSF zijn geschoold en de titel KNHS YLP Basiscoach hebben gehaald. 

Het young leaders program is opgedeeld in vier niveaus met elk hun eigen kernwaarden. 

Niveau 1: Helpen 
In dit eerste niveau maak je spelenderwijs kennis met anderen ondersteunen, leren met plezier, toewijding ontwikkelen en plichtbesef kweken. 

Niveau 2: Uitvoeren          
In dit niveau voer je activiteiten uit waarbij je aan de slag gaat met zorgvuldig en volhardend te werk gaan, samen aan de slag gaan, betrouwbaar zijn, taken plannen, duidelijk communiceren en meedenken. 

Niveau 3: Organiseren       
In dit niveau werk je aan gepast communiceren, oplossingsgericht handelen, gedrag controleren, samenwerken, overzicht houden, gedisciplineerd werken en zorg dragen. 

Niveau 4: Besturen en het opleidingstraject: “Geef de jeugd een stem!”          
In dit laatste niveau toon je eigen initiatief om je te ontwikkelen in competenties als leiding geven, visie tonen, motiveren, verantwoordelijkheid dragen, organiseren, gedecideerd handelen en coachen.  

 
YLP planning 

Het ylp wordt gegeven in blokken van 3 maanden. Bij elk nieuw blok is het mogelijk om in te stromen.   

Blok 1: Januari, Februari, Maart 

Blok 2: April, Mei, Juni 

Zomerstop: Juli, Augustus 

Blok 3: September, Oktober, November 

Winterstop: December 

Lesdagen 

Woensdag: 16:30-18:00 Niveau 2 en 3 

Zaterdag: 14:0-15:30 Niveau 1 en 3 

Lijkt dit jou nou leuk en wil je een keer proefdraaien? Je bent van harte welkom. 

Neem dan contact op via de mail lessen@holzikstables.nl