Spring-Cross Lessen

Ben jij de ruiter die opzoek is naar een leuke en uitdagende les? Dan wil jij kennismaken met deze nieuwe lessen. De spring-cross les is bedoeld voor ruiters die willen kennis maken met de cross maar ook hun techniek willen verbeteren.

Deelname mogelijk vanaf lichtgevorderd niveau. Het is belangrijk dat je hiervoor goed kan galopperen, voltes in galop kan rijden en ook voldoende controle over je pony/paard hebt. De lessen worden ingedeeld op basis van niveau.

De beste basis voor een goede crossruiter blijft goed spring en dressuurles. Tijdens de lessen van een uur proberen wij jullie te helpen en kennis te laten maken met de spring en cross hindernissen. Een goede afstand naar de hindernis heeft alles te maken met de plek waar het paard afzet voor de hindernis vanuit een ritmische galop. Vooral voor beginnende ruiters komt het bekend voor: je galoppeert naar een sprong en je komt niet goed uit. Te ruim, geen plek meer voor een extra galopsprong of te dicht. In beide gevallen is het voor het paard lastig. Als je maar wil leren en door samen te oefenen in de les zal het inschatten van afstanden steeds beter gaan. Hierdoor zul je als ruiter samen met het paard vol vertrouwen door de bak rijden.

Wat adviezen van bekende ruiters zijn bijvoorbeeld:

  • Heel belangrijk is dat je ritme houdt in de galop. Een vlot basistempo waarin je paarden kan sluiten, toch voorwaarts kan houden en verruimen indien nodig.
  • Ben je zoekende naar je afstand, tel de laatste drie galopsprongen voor de afzet hardop mee zodat je steeds meer oog voor de laatste afstand krijgt.
  • Krijg je toch een noodsprong, probeer je paard zo min mogelijk te storen. Werk niet terug met je hand en probeer zoveel mogelijk met de beweging mee te gaan.

(Adviezen bron: wendyscholten.nl)

Let op: Het dragen van een goedgekeurde veiligheidshelm en bodyprotector zijn verplicht. Zorg dat deze goed past en aansluit. Bij twijfel informeer bij je instructrice. Tot slot draag je natuurlijk ook rijlaarzen of jophurs met chaps.